Expressen Resencerar 'Michael' 4 getingar

Michael Jackson - Michael

Den här comebacken borde inte vara möjlig - och det beror inte på att Michael Jackson är död och begraven.
Det beror på att "Michael" är hans bästa album på ett par decennier.
Michael Jackson - Michael Anders Nunstedt 2010-12-09 Den här comebacken borde inte vara möjlig - och det beror inte på att Michael Jackson är död och begraven.
Det beror på att "Michael" är hans bästa album på ett par decennier.


Det finns inget som pekat åt det här hållet.
Tvärtom. Michael Jackson hade ju tappat greppet redan på "History", 1995.
Visst, samlingen innehöll nya spår som "They don't care about us" och "You are not alone" men också skräp som "Childhood", "Money" och "Come together". Sedan följde remixsörjan "Blood on the dancefloor" (-97) och ointressanta magplasket "Invincible" (-01), samtidigt som stjärnan själv befann sig i något slags offentligt fritt fall.

Det var förmodligen synd om honom redan då, men frågan är om det hör hit nu.
Mest tragiskt var ändå att Jacksons sista relevanta skivsläpp "Dangerous" kom 1991.
Han var en väldigt märklig man, men han var sannolikt inte helt dum i huvudet. Han måste ha sett egna statusen sjunka, han måste ha känt revanschlusten.

Man kan faktiskt höra den elden brinna på "Michael" som, trots att det är en artificiell produkt ganska långt från ett "riktigt" Jackson-album, rymmer såväl inspirerad sång och melodier som siktar på att ta tillbaka initiativet.
Han låter, stundtals, pånyttfödd.
Kanske är cd:n, ironiskt nog, till och med lättare att ta till sig när låtarna slipper den smala stjärnans stora skugga av rättsliga skandaler, egendomligt uppförande och retuscherat storhetsvansinne.

Men framför allt innehåller "Michael" tio spår som alla håller en långt högre standard än materialet på "Invincible". De är inte bra för att komma från en sargad döing, de är bra - punkt.
Däremot kan man ha andra synpunkter.
Är det, till exempel, smakfullt/rättvisande/hedrande att ge ut skivor vars material kanske inte ens varit aktuella för utgivning?
Inte särskilt va.
Men det hade varit mer upprörande om de här spåren förblivit outgivna.

källa.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: